Vihreän liikkeen historia

Vihreä Sivistysliitto kerää ja taltioi vihreän liikkeen historiaa 1970-luvulta nykypäivään.

Vihreän puolueen taustalla oli 70- ja 80-luvuilla lukuisia erilaisia "vaihtoehtoliikkeitä". Visio keräsi näiden liikkeiden materiaalia yhteen 90-luvulla. Arkisto sisältää hyvin monen erilaisen kansalaisliikkeen ja kansalaisjärjestön materiaalia. Aineisto on luovutettu Kansallisarkistoon, jossa se löytyy nimellä Vaihtoehtoliikkeiden kokoelma. Kokoelmassa on mm. Energiapoliittinen yhdistys - Vaihtoehto ydinvoimalle ry:n, Kierrätysliikkeen ja Suomi-lehden aineistoja. Kokoelma on vapaasti tutkijoiden käytettävissä. Hyvä opas vaihtoehtoliikkeiden maailmaan on Vision julkaisema Ruohonjuuresta elämänpuuksi -kirja, jota voi tilata Visiosta.

Vihreä Liitto rp:n arkisto on myös järjestetty ja luovutettu Kansallisarkistoon. Arkiston pohjalta on laadittu Vihreiden ensimmäinen historiateos Edellä - Vihreä liitto 20 vuotta, jota voi myös tilata Visiosta.

Visio on haastatellut keskeisiä vihreän liikkeen toimijoita. Haastattelunauhat ovat Vision hallussa digitaalisessa muodossa. Mikäli haluat käyttää niitä, ota meihin yhteyttä.

Vision oman toiminnan lyhyt historiikki löytyy osoitteesta arkisto.visili.fi/10vuotta.

Parhaillaan ollaan laatimassa akateemista historiatutkimusta vihreän liikkeen synnystä ja kehityksestä 1970-luvulta 1990-luvulle. Tutkimusta tekee Sari Aalto (sari.aalto@visili.fi). 

Aiotko käyttää vihreän liikkeen arkistoa lopputyössäsi? Voit hakea Visiolta 500 euron apurahaa tutkimustyön tekoon. Apurahoja myönnetään maksimissaan kaksi vuosittain. Haku on jatkuva. Haku tapahtuu lähettämällä hakemus pääsihteeri Ville Ylikahrille.